torsdag 22 oktober 2009

Tredje vågen

Jag har varit ganska aktiv inom IT sedan början av 80-talet. Både som användare och i mina olika yrkesroller. Jag har programmerat, utbildat, projektlett, skrivit styrdokument, omvärldsbevakat, analyserat, webbutvecklat, riskkapitaliserat, IT-kommissionerat, standardiserat och seniorkonsultat. Med andra ord har jag lång och bred erfarenhet av IT.

Jag har också varit en nyfiken och tidvis avancerad användare av datorer. ZX81, ZX-Spectrum, Compis, ABC80, ABC800, IBM PC, XT, AT, 286, 486, osv. I modern tid har jag skapat webbar, skapat en virtuell flygklubb och byggt flygplatser och flygplan (MS Flight Simulator flera versioner), varit webbmaster, redigerat tusentals foton och flera videofilmer, skapat mallar, skrivit musik, fixat noter, hjälpt otaliga kollegor, släktingar och vänner med många praktiska problem, oftast användning, men även nätverk, datorbyggen etc.

Eftersom jag varit med om allt det där och liksom levt med IT mer eller mindre varje dag i snart 30 år blir jag inte särskilt lätt upphetsad och förvånad över nya saker. Jag har känt lite större entusiasm ett par gånger tidigare, dels när jag som kanske 14-åring byggde ihop vår första dator hemma, dels när Internet och WWW dök upp 1994. Men nu känns det så där pirrigt spännande igen. Tredje vågen. Sociala medier och de kommunikationsflöden som uppstår framförallt via twitter, bloggar och andra liknande verktyg.

Jag undrar varför jag blir så intresserad just nu. Jag har några aningar: Jag är en personlighetstyp som hellre skriver än pratar. Jag älskar att lära mig nya saker. Jag är egentligen ganska intresserad av människor och relationer och kommunikation mellan dem. Och sociala medier handlar mest om människor som kommunicerar och delar kunskap och åsikter etc. Dessutom är det nytt och utvecklas just nu jättefort. Kombinationen är för mig helt oemotståndlig.

Dessutom finns en skön långsiktighet i sociala medier - det handlar om kommunikation mellan människor och det kommer liksom alltid att finnas - precis som behovet av mat, vård, underhållning, musik etc...Därför känns det mer lockande att dyka ner i det området än i något som handlar om tex teknikbaserad effektivisering. Det har potential att göra större skillnad för oss människor och känns därmed mer spännande.

Det är mycket kvar - informationen (statusuppdateringarna, relationerna, kontakterna, konversationerna osv) kommer att behöva standardieras och frikopplas från själva tjänsterna. Jämför tex epost där man äger sin adress och sin post, men man kan välja hur man löser det rent tekniskt, och det går att mejla kors och tvärs mellan olika operatörer och tjänster - det fungerar.

Och bättre integration...

Och kombinationen sociala+semantiska...

Och mer mobilitet...

Och effekterna inom offentlig sektor...

Och så vidare...

SPÄNNANDE!